Dagopvang "Knienties, Lammegies & Biggeties"

Voor kinderen van 0 tot 4 jaar hebben wij drie dagopvanggroepen: de Knienties, Lammegies en Biggeties. Iedere groep heeft eigen groeps- en speelruimten. Zo blijft het veilige kleinschalige gevoel voor ieder kind altijd bestaan. Iedere groep krijgt begeleiding aangepast aan de behoeften en de ontwikkelingsfases van het kind.

Specialisten

Onze medewerkers zijn bijzonder gedreven en hebben bewust voor ’t Schoapie gekozen. Zij geloven in ons concept en weten dat onze veilige manier van opvang voor ieder kind werkt. De combinatie van opvang, natuur en de boerderijdieren maakt ons concept juist zo uitdagend om in te werken. Natuurlijk zorgen wij voor de juiste bijscholing en certificaten.

Vaste openingstijden en dagdelen

Omdat je natuurlijk graag zekerheid hebt over de opvang, zijn wij het hele jaar geopend van maandag tot en met vrijdag. De kinderen kunnen bij ons terecht van 7:15 tot 18:00 uur. Op feestdagen zijn wij gesloten. Wij proberen om zo veel mogelijk met jou en je situatie mee te denken. Zo kunnen we de openingstijden verruimen tot 18:30 uur.

Het uurtarief voor 2023 is 9,65 euro. Je kunt per dagdeel afnemen. Wel met een minimum van twee dagdelen. De dagdelen staan vast. We zetten ze voor je op een rij:

Hele dag: 7:15 tot 18:15 uur (11 uur)
Ochtenddagdeel: 7:15 tot 13:00 uur (5,75 uur)
Middagdeel: 12:30 tot 18:15 uur (5,75 uur)

Vaste groep, vaste gezichten

Op ’t Schoapie werken wij met vaste groepsindelingen, verticale groepen noemen we dat. Daar bedoelen we mee dat kinderen van 0-4 jaar bij elkaar in de groep zitten. De groepsindeling is vast en de leidsters op de groep ook. Zo zit jouw kind de hele periode bij zijn vriendjes en vriendinnetjes in dezelfde groep. Ook nog eens met dezelfde begeleiding. Dat draagt weer bij aan het veilige gevoel dat kinderen ervaren op ’t Schoapie.

Leren met en van elkaar

Kinderen zitten dus met verschillende leeftijden door elkaar. Zo stimuleren elkaar en de ouderen helpen de jongeren. De spraakontwikkeling van de jongsten gaat daardoor omhoog. Ze trekken zich op aan degene die al wat verder zijn. Juist als kinderen de ander wat beter leren kennen, gaan ze rekening houden met elkaar. Ze gebruiken elkaars kwaliteiten en weten wat de ander nodig heeft. Weer een mooi voorbeeld van sociale ontwikkeling op jonge leeftijd.

Een inkijkje in de dagopvang

Tussen kwart over zeven en negen uur druppelen de kinderen binnen. Ze gaan direct lekker spelen. De allerkleinsten beginnen vaak alweer moe te worden. Na een fruithapje kunnen ze heerlijk slapen. Dat kan in een binnenbedje of in de gezonde buitenlucht.

Rond 9 uur genieten alle niet-slapers van vers fruit met een drankje. Zo vroeg op de dag is het al een van de hoogtepunten. We zingen liedjes, lezen een boekje en praten honderduit. Even een schone luier en hup … weer naar buiten. Laarzen aan en lekker spelen, of helpen met de dieren voeren. Wat je maar leuk vindt.

Om half één is het etenstijd. Eerst handenwassen, gelukkig hangt alles op kindhoogte. Zo leren ze al vroeg zelfredzaam te zijn. Hapje eten dan maar. Een broodmaaltijd met … een zelf gescharreld eitje. Zo ervaren ze hoe rijk het plattelandsleven is.

Tijd voor een drankje. Het is alweer drie uur! Van spelen of knutselen krijg je dorst. Het liefst drinken we buiten wat. Maar wil je nou echt niet naar buiten, dan krijg je binnen ook een drankje hoor.

Tussen half vijf en zes worden alle kinderen weer opgehaald. En reken erop dat ze moe zijn. Er was ook weel zoveel te doen vandaag.

Intake en wennen

Kennismaken

We maken graag kennis met je. We zijn vrij nieuwsgierig aangelegd. Hoe meer we weten, hoe gerichter we kunnen meedenken. Alles voor de beste plek voor jouw kind. We geven een rondleiding en dat is telkens weer een feest We laten onze unieke buitenomgeving maar wat graag zien. Uiteraard hopen we dat je net zo enthousiast bent als wij. In de informatiemap vatten we alles voor je samen. Lees hem rustig door, laat alle indrukken op je inwerken en maak een weloverwogen keuze.

Wennen

Als je kiest voor ’t Schoapie, kan de wenperiode beginnen. Ruim voor de aanvangsdatum van de opvang nodigen wij je uit voor een plaatsingsgesprek. We praten over de dagelijks gang van zaken op de groep. Je kunt direct kennismaken met de groepleidster. Zo bouwen we direct een band op. Je kind mag direct wat langer blijven om aan de groep te wennen.

Geen kind is hetzelfde. De een voelt zich met vijf minuten thuis, de ander heeft tijd nodig om zich prettig te voelen. Daarom hebben we geen vaste regels voor het wennen. Extra tijd en wenmomenten nodig? Dat kan. In de wenperiode willen de groepsleiders graag zoveel mogelijk informatie van je. Denk daarbij aan het eet- en slaapritme, de eetgewoonte, diëten en andere belangrijke zaken die we over jouw kind moeten weten. Je merkt het al: we nemen ruim de tijd voor de wenperiode.

Vanaf dag één draait je kind mee in de groep. Natuurlijk met veel extra aandacht. Maar juist het wennen aan een groepsproces is heel leerzaam. Meedraaien met een groep en leren om samen te spelen en te delen. Dat is heel waardevol.

Enthousiast geworden?